Dzisiaj jest: Środa, 16.08.2017 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Halibut w sosie szynkowym


27.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

niemiecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki filety z halibuta (ok. 600 g)
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny
  • 4 sztuki szalotki
  • 75 g  szynki szwardzwaldzkiej ewentualnie wędzonego boczku
  • 2 łyżki  masła
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1/4 l  wytrawnego wina białego
  • 175 g  śmietany

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokropić sokiem cytrynowym. Doprawić solą i pieprzem, odstawić.
  2. Szalotki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Szynkę bez skórki pokroić w cienkie paseczki.
  3. Płaski i szeroki rondel posmarować masłem, rozłożyć plasterki szalotki, a na niej kawałki ryby. Na wierzchu umieścić plasterki szynki i liść laurowy, zalać winem. Wszystko posolić i popieprzyć. Zagotować na średnim ogniu pod przykryciem i gotować 10-12 minut na wolnym ogniu. Rybę ostrożnie wyjąć, umieścić na półmisku i pod przykryciem trzymać w ciepłym piekarniku.
  4. Na silnym ogniu bez przykrycia zredukować wywar do połowy, usunąć liść laurowy. Dodać śmietanę i gotować jeszcze mniej więcej przez 2 minuty. Sos jeszcze raz doprawić do smaku i polać rybę.
  5. Podawać z ziemniakami posypanymi natką pietruszki i z wytrawnym białym winem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE