Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Hiszpańska Paella


04.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 3 szklanki  ryżu długoziarnistego
  • 8 szklanek  bulionu z kurczaka
  • 1 sztuka duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki  czosnku, posiekane
  • 1 sztuka duża papryka, pokrojone w kostkę
  • 10-15 sztuk strąków zielonej fasoli
  • 4 sztuki małe pomidory, pokrojone w kostkę
  • 50 g  koncentratu pomidorowego
  • 15 sztuk dużych krewetek
  • możemy dodać kilka krążków kalmara i kilka małż
  • 0.8 kg  mięsa z królika (można zastąpić mięsem z kurczaka)
  • 4 sztuki kiełbaski chorizo, pokrojone na 1 cm kawałki
  • 1/2 szklanki  świeżej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki  świeżego tymianku
  • 1/2 łyżki  czerwonej papryki
  • 1 szczypta  szafranu
  • 3 sztuki cytryny, podzielone na ćwiartki
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso z królika (kurczaka) pokrój na drobne plasterki i lekko posól.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, następnie podsmaż kiełbaski chorizo ​​na dość dużym ogniu przez 1-2 minuty, nie przesmażając ich do końca. Odstaw na bok. Kolor z kiełbasek powinien nadać ładny kolor oliwie, która pozostanie na patelnii.
  3. Podsmaż mięso z królika (kurczaka) przez 2-3 minuty. Podobnie jak w przypadku kiełbasek królika nie podsmażamy całkowicie. Odstaw na bok.
  4. Podsmaż cebulę, czosnek i paprykę, aż zmiekną, następnie dodaj pokrojone pomidory.
  5. Wrzuć warzywa na jednej stronie patelni, na drugiej połowę koncentratu pomidorowego, który trzeba delikatnie skarmelizować, jak już skarmelizuje to wymieszaj wszystkie warzywa, mięsa, owoce morza, kiełbaski z skarmelizowanym koncentratem pomidorowym dodaj również przyprawy i zioła: paprykę, natkę pietruszki i tymianek.
  6. Dodaj ugotowany ryż, następnie dodaj szafran.
  7. Następnie zalej bulionem z kurczaka, ryż musi być pokryty bulionem. Duś mieszając na średnim ogniu ok. 5-10 minut. Jeśli bulion nie będzie pokrywał ryżu, to go dodaj.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

queensaba

Posty : 26

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE