Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.01.2019 Imieniny: Agnieszki, Dzień Babci



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5831

Hiszpańska Paella


04.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 3 szklanki  ryżu długoziarnistego
  • 8 szklanek  bulionu z kurczaka
  • 1 sztuka duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki  czosnku, posiekane
  • 1 sztuka duża papryka, pokrojone w kostkę
  • 10-15 sztuk strąków zielonej fasoli
  • 4 sztuki małe pomidory, pokrojone w kostkę
  • 50 g  koncentratu pomidorowego
  • 15 sztuk dużych krewetek
  • możemy dodać kilka krążków kalmara i kilka małż
  • 0.8 kg  mięsa z królika (można zastąpić mięsem z kurczaka)
  • 4 sztuki kiełbaski chorizo, pokrojone na 1 cm kawałki
  • 1/2 szklanki  świeżej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki  świeżego tymianku
  • 1/2 łyżki  czerwonej papryki
  • 1 szczypta  szafranu
  • 3 sztuki cytryny, podzielone na ćwiartki
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso z królika (kurczaka) pokrój na drobne plasterki i lekko posól.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, następnie podsmaż kiełbaski chorizo ​​na dość dużym ogniu przez 1-2 minuty, nie przesmażając ich do końca. Odstaw na bok. Kolor z kiełbasek powinien nadać ładny kolor oliwie, która pozostanie na patelnii.
  3. Podsmaż mięso z królika (kurczaka) przez 2-3 minuty. Podobnie jak w przypadku kiełbasek królika nie podsmażamy całkowicie. Odstaw na bok.
  4. Podsmaż cebulę, czosnek i paprykę, aż zmiekną, następnie dodaj pokrojone pomidory.
  5. Wrzuć warzywa na jednej stronie patelni, na drugiej połowę koncentratu pomidorowego, który trzeba delikatnie skarmelizować, jak już skarmelizuje to wymieszaj wszystkie warzywa, mięsa, owoce morza, kiełbaski z skarmelizowanym koncentratem pomidorowym dodaj również przyprawy i zioła: paprykę, natkę pietruszki i tymianek.
  6. Dodaj ugotowany ryż, następnie dodaj szafran.
  7. Następnie zalej bulionem z kurczaka, ryż musi być pokryty bulionem. Duś mieszając na średnim ogniu ok. 5-10 minut. Jeśli bulion nie będzie pokrywał ryżu, to go dodaj.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

queensaba

Posty : 26

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione kiszone warzywa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE