Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Homar marynowany z ziołami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

grecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 150 sztuk wywaru rybnego
  • 750 sztuk wody
  • 2 sztuki plasterki cytryny
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1 sztuka gałązka tymianku
  • 1 sztuka gałązka natki pietruszki
  • 1 sztuka cebula
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 sztuka homar
  • 4 łyżki  oliwy
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • rzeżucha do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Do garnka wlać wywar rybny, 750ml wody, dodać plastry cytryny, liść laurowy i umyte zioła.
  2. Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki i dodać do wywaru. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie wrzucić kilka zmiażdżonych ziaren pieprzu. Homara włożyć do wrzącego wywaru i gotować około 20 minut na małym ogniu.
  3. Przygotować dressing. Energicznie wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Homara ostudzić, następnie wyjąć mięso z pancerza i pokroić na małe kawałki.
  5. Kawałki mięsa wyłożyć na talerz i skropić dressingiem. Potrawę podawać udekorowaną rzeżuchą.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE