Dzisiaj jest: Niedziela, 16.12.2018 Imieniny: Euzebiusza i Zdzisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5829

Homar marynowany z ziołami


30.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

grecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 150 sztuk wywaru rybnego
  • 750 sztuk wody
  • 2 sztuki plasterki cytryny
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1 sztuka gałązka tymianku
  • 1 sztuka gałązka natki pietruszki
  • 1 sztuka cebula
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 sztuka homar
  • 4 łyżki  oliwy
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • rzeżucha do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Do garnka wlać wywar rybny, 750ml wody, dodać plastry cytryny, liść laurowy i umyte zioła.
  2. Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki i dodać do wywaru. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie wrzucić kilka zmiażdżonych ziaren pieprzu. Homara włożyć do wrzącego wywaru i gotować około 20 minut na małym ogniu.
  3. Przygotować dressing. Energicznie wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Homara ostudzić, następnie wyjąć mięso z pancerza i pokroić na małe kawałki.
  5. Kawałki mięsa wyłożyć na talerz i skropić dressingiem. Potrawę podawać udekorowaną rzeżuchą.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona potrawa wigilijna?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE