Dzisiaj jest: Sobota, 16.11.2019 Imieniny: Gertrudy i Edmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Jesiotr pieczony


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

rosyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki jesiotry po 60-75 dag
  • sól
  • ocet winny
  • kilka łyżek masła
    Sos
  • 40 dag  śmietany (36-proc.)
  • 6-8 łyżek  białego wytrawnego wina np. Chablis
  • sok z 2 cytryn
  • sól
  • kilka nitek szafranu
  • posiekane świeże zioła
  • czerwony kawior
  • cytryna
  • grillowane ząbki czosnku

Sposób przyrządzania:

  1. Jesiotry oczyścić i umyć, natrzeć solą i skropić kilkoma łyżkami octu winnego. Włożyć na godzinę do lodówki.
  2. Następnie wytrzeć ryby z nadmiaru soli, ułożyć je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Obłożyć wiórkami masła, piec 15-20 minut w temp. 150°C.
  3. Sos: zagotować śmietanę z winem i rozpuszczonym szafranem, przyprawić solą i sokiem z cytryny. Polewać ryby, krótko zapiekać.
  4. Podawaj z czerwonym kawiorem, posypać posiekanymi ziołami, udekorować cytryną i czosnkiem. Można podawać z szafranowym ryżem.



Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE