Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1.5 kg karpia
- 3 łyżki żelatyny
- Farsz
- 200 g filetów rybnych
- włoszczyzna
- 150 g pieczarek
- 2 sztuki cebule
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki masła
- ziele angielskie
- przyprawa ziołowa
- sól
- pieprz
- folia aluminiowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Włoszczyznę obierz, opłucz i zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj umyte filety rybne i przyprawy. Gotuj 30 minut, a następnie wyjmij warzywa, rybę i przecedź.
- Filety zmiel. Pieczarki opłucz, kilka pokrój w grube plastry, a resztę posiekaj. Cebule obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle wraz z pieczarkami. Następnie wymieszaj cebulę i pieczarki ze zmielonymi filetami. Dodaj jajko, kaszę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko na gładką masę.
- Karp nadziewany w galarecie: Karpia spraw, opłucz i pokrój w dzwonka. Farszem napełnij pozszywane na końcach dzwonka. Rybę złóż w całość, zawiń ciasno w folię aluminiową, nakłuj w kilku miejscach. Tak przygotowanego karpia włóż do wywaru i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowane dzwonka ostudź, osącz i ułóż na półmisku. Udekoruj plastrami pieczarek i marchewką.
- Wywar jeszcze raz przecedź, wymieszaj z żelatyną, podgrzej do rozpuszczenia, przypraw i ostudź. Tężejącą galaretką zalej rybę i odstaw do zastygnięcia.
Źródło przepisu: moja Kuchnia