Dzisiaj jest: Wtorek, 20.11.2018 Imieniny: Feliksa i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5823

Karp nadziewany w galarecie


13.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1.5 kg  karpia
  • 3 łyżki  żelatyny
    Farsz
  • 200 g  filetów rybnych
  • włoszczyzna
  • 150 g  pieczarek
  • 2 sztuki cebule
  • 4 łyżki  kaszy manny
  • 1 sztuka jajko
  • 2 łyżki  masła
  • ziele angielskie
  • przyprawa ziołowa
  • sól
  • pieprz
  • folia aluminiowa

Sposób przyrządzania:

  1. Farsz: Włoszczyznę obierz, opłucz i zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj umyte filety rybne i przyprawy. Gotuj 30 minut, a następnie wyjmij warzywa, rybę i przecedź.
  2. Filety zmiel. Pieczarki opłucz, kilka pokrój w grube plastry, a resztę posiekaj. Cebule obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle wraz z pieczarkami. Następnie wymieszaj cebulę i pieczarki ze zmielonymi filetami. Dodaj jajko, kaszę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko na gładką masę.
  3. Karp nadziewany w galarecie: Karpia spraw, opłucz i pokrój w dzwonka. Farszem napełnij pozszywane na końcach dzwonka. Rybę złóż w całość, zawiń ciasno w folię aluminiową, nakłuj w kilku miejscach. Tak przygotowanego karpia włóż do wywaru i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowane dzwonka ostudź, osącz i ułóż na półmisku. Udekoruj plastrami pieczarek i marchewką.
  4. Wywar jeszcze raz przecedź, wymieszaj z żelatyną, podgrzej do rozpuszczenia, przypraw i ostudź. Tężejącą galaretką zalej rybę i odstaw do zastygnięcia.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE