Dzisiaj jest: Niedziela, 08.12.2019 Imieniny: Marii i Wirgiliusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Karp w sosie piwnym


16.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka cebula
  • 2 sztuki marchewki
  • 2 sztuki pietruszki
  • 1/4 sztuki selera
  • 50 g  masła
  • cukier
  • 4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
  • 6 sztuk ziarenek pieprzu
  • 4 sztuki goździki
  • sól
  • pieprz
  • 30 g  rodzynek
  • 200 ml  ciemnego piwa
  • sok z 1/2 cytryny
  • 800 g  filetów z karpia
  • 50 g  powideł śliwkowych
  • 50 g  piernika do starcia
  • 30 g  orzechów włoskich
  • 30 g  obranych migdałów

Sposób przyrządzania:

  1. Warzywa obierz. Cebulę pokrój w ósemki. Marchewki, pietruszki i seler pokrój w kostkę. Pokrojone warzywa podsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj 1 łyżkę cukru, goździki oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Całość smaż na wolnym ogniu, aż warzywa się zrumienią.
  2. Smażące się warzywa oprósz solą i podlej piwem. Dodaj sok z cytryny i doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze 10 minut mieszając od czasu do czasu.
  3. Karpia umyj, oczyść, osusz i pokrój na kawałki. Następnie dołóż rybę do warzyw na patelni. Gotuj przez 10 minut pod przykryciem. Następnie rybę przełóż na talerz.
  4. Z patelni wyjmij przyprawy, a warzywa z sosem przetrzyj przez sito do garnka. Przetarty sos zagotuj.
  5. Do gotującego się sosu dodaj powidła i drobno starty piernik. Gotuj przez chwilę, po czym dopraw solą, pieprzem i cukrem. Na koniec wymieszaj z orzechami, migdałami i rodzynkami.
  6. Karpia rozłóż na talerze i polej sosem piwnym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE