Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki marchewki
- 2 sztuki pietruszki
- 1/4 sztuki selera
- 50 g masła
- cukier
- 4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
- 6 sztuk ziarenek pieprzu
- 4 sztuki goździki
- sól
- pieprz
- 30 g rodzynek
- 200 ml ciemnego piwa
- sok z 1/2 cytryny
- 800 g filetów z karpia
- 50 g powideł śliwkowych
- 50 g piernika do starcia
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g obranych migdałów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa obierz. Cebulę pokrój w ósemki. Marchewki, pietruszki i seler pokrój w kostkę. Pokrojone warzywa podsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj 1 łyżkę cukru, goździki oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Całość smaż na wolnym ogniu, aż warzywa się zrumienią.
- Smażące się warzywa oprósz solą i podlej piwem. Dodaj sok z cytryny i doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze 10 minut mieszając od czasu do czasu.
- Karpia umyj, oczyść, osusz i pokrój na kawałki. Następnie dołóż rybę do warzyw na patelni. Gotuj przez 10 minut pod przykryciem. Następnie rybę przełóż na talerz.
- Z patelni wyjmij przyprawy, a warzywa z sosem przetrzyj przez sito do garnka. Przetarty sos zagotuj.
- Do gotującego się sosu dodaj powidła i drobno starty piernik. Gotuj przez chwilę, po czym dopraw solą, pieprzem i cukrem. Na koniec wymieszaj z orzechami, migdałami i rodzynkami.
- Karpia rozłóż na talerze i polej sosem piwnym.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku