Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 1.5 kg karpia
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 sztuki liście laurowe
- 2-3 sztuki ziarna ziela angielskiego
- 2 sztuki goździki
- 2 sztuki cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 sztuka cytryna
- 50 g rodzynek
- 100 g migdałów
- 30 g suszonej żurawiny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia spraw, oczyść i pokrój w dzwonka. Następnie oprósz solą oraz pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Głowę i ogon ryby zalej litrem wody, zagotuj, odszumuj. Następnie dodaj oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gotuj 60 minut, by uzyskać esencjonalny wywar, przelej go przez gęste sito.
- Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle, połącz z wywarem. Gdy się zagotuje, włóż porcje ryby i dodaj bakalie oraz skórkę otartą z cytryny. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia