Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Karp z bakaliami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 1.5 kg  karpia
  • 1 pęczek  włoszczyzny
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 2-3 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 2 sztuki goździki
  • 2 sztuki cebule
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżka  masła
  • 1 sztuka cytryna
  • 50 g  rodzynek
  • 100 g  migdałów
  • 30 g  suszonej żurawiny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Karpia spraw, oczyść i pokrój w dzwonka. Następnie oprósz solą oraz pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Głowę i ogon ryby zalej litrem wody, zagotuj, odszumuj. Następnie dodaj oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gotuj 60 minut, by uzyskać esencjonalny wywar, przelej go przez gęste sito.
  3. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle, połącz z wywarem. Gdy się zagotuje, włóż porcje ryby i dodaj bakalie oraz skórkę otartą z cytryny. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE