Dzisiaj jest: Piątek, 06.12.2019 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Karp z groszkiem w galarecie


29.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1.5 kg  karpia
  • 500 g  włoszczyzny
  • 6 szklanek  wody
  • 1.5 łyżek  octu spirytusowego 10%
  • 2 sztuki białka
  • 1.5 łyżeczek  żelatyny
  • 1/2 sztuki puszki groszku
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 5 sztuk ziaren ziela angielskiego
  • 10 sztuk ziaren pieprzu
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Karpia spraw, odetnij głowę, płetwy i ogon, pokrój na dzwonka.
  2. Umyte warzywa obierz, opłucz, zalej wodą. Dodaj okrawki rybne, głowę i przyprawy.
  3. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dopraw solą, przecedź przez wilgotną ściereczkę płócienną. Warzywa zostaw do dekoracji.
  4. Dzwonka z karpia włóż do garnka, zalej letnim wywarem. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż zaczną wychodzić ości (ok. 10 min.), a następnie wyjmij z wywaru.
  5. Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody na 5 minut. Kiedy napęcznieje rozpuść w 1/2 szklanki gorącego wywaru.
  6. Pozostały zimny wywar wlej do rondla. Dodaj ocet i białka. Wstaw na palnik i ubijaj energicznie do wytworzenia się piany, a następnie podgrzewaj stopniowo do momentu zawrzenia.
  7. Odstaw z palnika na 15 minut, żeby galareta oddzieliła się od szumowin, zbierz z wierzchu pianę.
  8. Gorącą galaretę przecedź przez wilgotną płócienną ściereczkę. Wlej rozpuszczoną wcześniej żelatynę, ewentualnie sól i ocet do smaku.
  9. Porcje karpia ułóż na półmisku, zalej galaretą. Udekoruj groszkiem i warzywami z wywaru.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE