Dzisiaj jest: Piątek, 23.02.2018 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Kremowe risotto z łososiem i parmezanem


02.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 40 dag  białego ryżu
  • 40 dag  filetów z łososia
  • 1 sztuka cebula
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 10 dag  krewetek
  • 2 łyżki  posiekanych suszonych pomidorów
  • 200 ml  białego wina
  • 200 ml  wywaru warzywnego
  • 80 g  śmietany 18%
  • 8 dag  parmezanu
  • 1 pęczek  rukoli
  • 1 szczypta  białego pieprzu
  • 1 sztuka cytryna
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż przepłucz, a następnie ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedź i ponownie przepłucz zimną wodą, by się nie sklejał.
  2. Filety z łososia pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej cebulę, łososia, krewetki oraz suszone pomidory. Dodaj ryż i zalej winem wymieszanym z wywarem warzywnym. Gotuj do momentu, aż płyn wyparuje.
  3. Parmezan zetrzyj na tarce. Do ryżu dodaj śmietanę wymieszaną z parmezanem. Wymieszaj i duś dalej przez 10 minut. Rukolę umyj i porwij na kawałki.
  4. Do risotto dodaj rukolę. Potrawę dopraw do smaku solą, czarnym i białym pieprzem. Przed podaniem udekoruj plastrami cytryny.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE