Dzisiaj jest: Piątek, 06.12.2019 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Krewetki po senegalsku


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

afrykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki duże awokado
  • 4 łyżki  soku z cytryny
  • 4 łyżki  jogurtu naturalnego
  • 1 główka  sałaty
  • 1/2 szklanki  ugotowanej ciecierzycy lub fasoli 'czarne oczko'
  • sól
  • 1 sztuka pomidor
  • 1 łyżka  posiekanej białej cebuli
  • 1 sztuka jajko na twardo
  • kawałek papryki peperoni
  • oczyszczone i ugotowane krewetki - ilość dowolna (najlepiej duże tygrysie; ale mogą też być zwykłe koktajlowe)
  • natka lub kiełki słonecznika

Sposób przyrządzania:

    W miseczce rozgnieć widelcem miąższ awokado z sokiem cytrynowym i jogurtem. Jeśli nie chcesz, aby pasta ściemniała, włóż do niej pestki awokado. Porwij na kawałki sałatę, przełóż ją na półmisek. Pośrodku ułóż ugotowaną ciecierzycę (lub fasolkę), lekko posól. Na tej warstwie połóż 3-4 łyżki pasty z awokado, obok sałatkę z drobno pokrojonego pomidora i cebuli, z drugiej strony pokrojone w plasterki jajko na twardo oraz posiekaną ostrą paprykę. Pośrodku umieść krewetki, udekoruj natką lub kiełkami słonecznika. Resztę pasty z awokado podawaj oddzielnie. Każdy miesza wszystkie składniki dopiero na talerzu, dodając nieco pozostałej pasty z awokado.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

    Bruce Fife

    Wydawnictwo: Vital


    Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE