Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2019 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5842

Krokiety ze sztokfisza po portugalsku


14.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 400 sztuk sztokfisza
  • 400 sztuk ziemniaków
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 40 sztuk orzeszków pini
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • szczpyta papryki w proszku
  • 3 sztuki jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę moczyć 24 godziny w zimnej wodzie, od czasu do czasu zmieniać wodę. Następnie rybę wyjąć z wody, poczekać aż odcieknie, pokruszyć na małe kawałki i usunąć wszystkie ości.
  2. Ziemniaki umyć, gotować 20 minut, obrać i roztłuc. Czosnek obrać i drobno posiekać, natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i drobno posiekać. Pinię zarumienić na patelni, w niewielkiej ilości oleju na złotobrązowy kolor.
  3. Rybę, puree ziemniaczane, czosnek i natkę pietruszki doprawić do smaku pieprzem, solą i papryką w proszku. Dokładnie zagnieść i odstawić na 15 minut, aby masa odpoczęła.
  4. Na talerzu roztrzepać jajka. Na drugim talerzu wymieszać mąkę z bułką tartą.
  5. Z masy rybno-ziemniaczanej mokrymi dłońmi formować małe krokiety. Obtoczyć najpierw w panierce, następnie w jajku i ponownie w panierce.
  6. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia i porcjami smażyć w nim krokiety na złotobrązowy kolor. Krokiety wyjąć z tłuszczu i odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

caaarlaaa

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE