Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Łosoś herbaciany z syropem klonowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

kanadyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 1 szklanka  syropu klonowego
  • 3 łyżki  sosu sojowego
  • 1 sztuka filet z łososia (bez skóry i ości pokrojony na porcje)
  • 1 szklanka  ryżu
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 szklanka  liści herbaty (zielonej; Earl Greya lub takiej którą lubisz najbardziej)

Sposób przyrządzania:

    Wymieszaj syrop z sosem sojowym, polej ryby, włóż na godzinę do lodówki. Wyściel wok folią aluminiową, wsyp ryż, cukier i herbatę, wymieszaj. Na wierzchu ułóż koszyczek bambusowy, owiń go wilgotną ściereczką, aby stworzyć izolację. Ustaw wok na małym ogniu, czekaj, aż zacznie dymić. Łososia osącz (marynatę zachowaj), włóż do koszyczka, pozostaw 15 minut na małym ogniu. W tym czasie łosoś uwędzi się w herbacianym dymie. Marynatę wlej do rondelka, gotuj, aż powstanie gęsty syrop. Wyjmij ryby z koszyczka, ułóż je w żaroodpornym naczyniu i posmaruj syropem. Włóż do piekarnika pod rozgrzany grill, zapiekaj przez 3 minuty. Ryby możesz podawać z kluseczkami typu gnocchi, owocową salsą lub gotowanymi warzywami.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE