Dzisiaj jest: Sobota, 17.11.2018 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822

Łosoś w osłonce z pora


05.04.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki steki z łososia (po 150 g)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 sztuki grube pory
  • 4 sztuki grube marchewki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 150 ml  pieczeniowego sosu rybnego lub bulionu warzywnego
  • 2 szczypty  świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 150 g  creme fraiche (lub tłustej gęstej śmietany)
  • 2 łyżki  siekanego szczypiorku
  • 8 sztuk wykałaczek do spięcia

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę opłukać pod zimną wodą, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół, usuwając przy tym ości oraz skórę. Filety pokropić łyżką soku z cytryny, nakryć i odstawić.
  2. Por oczyścić, naciąć wzdłuż do połowy i zdjąć z każdego 4 zewnetrzne duże liście. Marchewki oczyścić, umyć i skrobaczką do obierania warzyw skroić długie cienkie plasterki.
  3. Zagotować osoloną wodę i blanszować w niej pora oraz marchew ok. 1 minuty. Warzywa wyjąć łyżką cedzakową i dobrze osączyć. Resztę pora pokroić na talarki i umyć. Resztę marchewki pokroić na małe kawałki.
  4. Filety osuszyć papierem kuchennym, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć jeden na drugim po 2 zblanszowane liście pora i obłożyć je paseczkami marchewki, zostawiając wolny brzeg. Na wierzchu położyć rybę. Całość zrolować i spiąć wykałaczkami.
  5. Rozgrzać oliwę i bez przerwy mieszając podsmażyć na niej pokrojoną marchewkę. Dodać por i podsmażyć go. Wlać sos rybny i doprawić warzywa gałką muszkatołową.
  6. Roladki ułożyć "szwem" do dołu na warzywach, nakryć i dusić na średnim ogniu ok. 15 minut. Po uduszeniu wyjąć i rozłożyć na czterech podgrzanych talerzach.
  7. Do warzyw domieszać creme fache i doprawić je solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz resztą soku cytrynowego. Warzywa ułożyć obok roladek. Całość oprószyć siekanym szczypiorkiem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE