Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.10.2019 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Matata z małży


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

afrykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  posiekanej cebuli
  • 3-4 łyżki  oliwy
  • 2 sztuki słoiki (po 330 g) małży w sosie własnym
  • 1 szklanka  posiekanych orzeszków ziemnych
  • 2 sztuki pomidory
  • 1 łyżka  soli
  • 1/2 łyżeczki  czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka  pokruszonego czerwonego pieprzu
  • 60 dag  młodych liści szpinaku
  • 2 szklanki  ryżu

Sposób przyrządzania:

    Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie. Dodaj osączone małże, orzeszki ziemne, pomidory pokrojone na kawałki, sól oraz pieprz czarny i czerwony. Duś 30 minut na małym ogniu. Dodaj posiekany szpinak. Przykryj i podgrzewaj minutę. Matata jest gotowa, gdy tylko szpinak zmięknie. Jeśli chcesz, możesz ją jeszcze raz przyprawić. Ugotuj ryż, włóż do miseczek, dodaj matatę. Podawaj od razu.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

    Dorota Drozd

    Wydawnictwo: RM


    Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE