Dzisiaj jest: Wtorek, 24.10.2017 Imieniny: Rafała i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Mątwa po galicyjsku


01.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka średni ziemniak ugotowany na półtwardo
  • sól
  • pieprz
  • 300 g  mątwy
  • 175 g  krewetek
  • 3-5 łyżek  oliwy
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka pomidor

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniak obrać, ostudzić, pokroić w plastry i przełożyć do miski. Mątwę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki.
  2. Krewetki obrać, usunąć jelito, umyć, osuszyć i oprószyć solą. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, czosnek obrać, razem z krewetkami i mątwą wrzucić do gotującej oliwy i powoli smażyć, cały czas mieszając, aż krewetki nabiorą różowego koloru.
  3. Pomidor zblanszować, następnie zdjąć skórę, przepołowić, usunąć nasadę ogonka oraz pestki i pokroić w małą kostkę. Dodać do składników w misce i wszystko ostrożnie wymieszać.
  4. Rozgrzać bardzo mocno resztę oliwy i polać nią składniki potrawy. Całość posypać solą oraz pieprzem, wymieszać, włożyć do miseczek i podawać z pieczywem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE