Dzisiaj jest: Piątek, 06.12.2019 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Mątwa po galicyjsku


01.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka średni ziemniak ugotowany na półtwardo
  • sól
  • pieprz
  • 300 g  mątwy
  • 175 g  krewetek
  • 3-5 łyżek  oliwy
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka pomidor

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniak obrać, ostudzić, pokroić w plastry i przełożyć do miski. Mątwę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki.
  2. Krewetki obrać, usunąć jelito, umyć, osuszyć i oprószyć solą. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, czosnek obrać, razem z krewetkami i mątwą wrzucić do gotującej oliwy i powoli smażyć, cały czas mieszając, aż krewetki nabiorą różowego koloru.
  3. Pomidor zblanszować, następnie zdjąć skórę, przepołowić, usunąć nasadę ogonka oraz pestki i pokroić w małą kostkę. Dodać do składników w misce i wszystko ostrożnie wymieszać.
  4. Rozgrzać bardzo mocno resztę oliwy i polać nią składniki potrawy. Całość posypać solą oraz pieprzem, wymieszać, włożyć do miseczek i podawać z pieczywem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE