Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka średni ziemniak ugotowany na półtwardo
- sól
- pieprz
- 300 g mątwy
- 175 g krewetek
- 3-5 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka pomidor
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniak obrać, ostudzić, pokroić w plastry i przełożyć do miski. Mątwę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki.
- Krewetki obrać, usunąć jelito, umyć, osuszyć i oprószyć solą. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, czosnek obrać, razem z krewetkami i mątwą wrzucić do gotującej oliwy i powoli smażyć, cały czas mieszając, aż krewetki nabiorą różowego koloru.
- Pomidor zblanszować, następnie zdjąć skórę, przepołowić, usunąć nasadę ogonka oraz pestki i pokroić w małą kostkę. Dodać do składników w misce i wszystko ostrożnie wymieszać.
- Rozgrzać bardzo mocno resztę oliwy i polać nią składniki potrawy. Całość posypać solą oraz pieprzem, wymieszać, włożyć do miseczek i podawać z pieczywem.
Źródło przepisu: książka kucharska