Dzisiaj jest: Piątek, 20.10.2017 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Owoce morza z miętą


31.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

wietnamska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 800 g  mieszanych owoców morza
  • 2 łyżki  gotowego sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki  cukru (najlepiej brązowego)
  • 250 g  kiełków fasoli
  • 1 pęczek  dymki
  • 3 sztuki gałązki mięty
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki małe papryczki chili
  • 3 łyżki  oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mieszankę owoców morza można (jeśli świeże) krótko umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Sos rybny wymieszać z 4 łyżkami wody, solą (1/2 łyżeczki), pieprzem i cukrem.
  2. Kiełki przebrać, umyć i odcedzić. Dymkę oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż na połowę i skośnie pokroić na kawałki długości 2 cm. Miętę opłukać pod bieżącą wodą, kilka listków zachować do dekoracji, resztę pokroić w paski. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Papryczki chili umyć, oczyścić, według uznania odpestkować i pokroić w cienkie krążki.
  3. Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni i stale mieszając przez 2 minuty przesmażyć owoce morza, dymkę, czosnek i chili. Dołączyć kiełki i miętę, podlać płynną mieszanką przypraw (z sosu rybnego). Wszystko mieszając, gotować jeszcze przez minutę na silnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem, udekorować pozostałymi listkami mięty. Podawać z ryżem długoziarnistym.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE