Dzisiaj jest: Niedziela, 22.10.2017 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Paella po hiszpańsku


20.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki małe udka kurczaka (po ok. 150 g)
  • 1 sztuka papryka czerwona
  • 1 sztuka papryka zielona
  • 1 sztuka cebula
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka mała puszka obranych pomidorów (400 g)
  • 400 g  małży
  • 4 sztuki duże krewetki w skorupkach
  • 3/4 l  bulionu
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • 300 g  zielonego groszku
  • 400 g  ryżu krótko ziarnistego
  • 1 łyżeczka  ostrej papryki
  • 1 opakowanie  nitek szafranu (0,1 g)
  • 1 łyżka  posiekanej natki pietruszki
  • 8 sztuk cząstek cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na połowę i natrzeć solą i pieprzem. Papryki umyć, oczyścić i pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory osączyć i pokroić w drobną kostkę.
  2. Bulion zagotować. Jeśli mamy mrożone małże i krewetki to wrzucić do bulionu i podgotować ok. 5 minut na dużym ogniu pod przykryciem. Bulion trzymać ciepły.
  3. Na patelni do paelli lub w dużej brytfannie rozgrzać oliwę i przez 15 minut obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron, a następnie wyjąć.
  4. Na oliwie przesmażyć cebulę, czosnek i paprykę. Dołączyć pomidory, groszek i suchy ryż. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Szafran rozetrzeć i rozpuścić w gorącym bulionie. Bulion wlać do ryżu. Ryż gotować 15-18 minut na słabym ogniu na jędrno, w razie potrzeby dodać wody.
  5. W tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Części kurczaka rozłożyć na ugotowanym ryż, przykryć folią i na ok. 15 minut wsunąć na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika (przy termoobiegu 160 stopni). Po tym czasie rozłożyć na ryżu także małże i krewetki, ponownie przykryć folią i piec przez dalsze 15 minut. Przed podaniem paellę posypać natką pietruszki i obłożyć cząstkami cytryny.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE