Dzisiaj jest: Sobota, 18.08.2018 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Pikantny ryż z grzybami, curry i krewetkami


18.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 600 g  pieczarek
  • 3 sztuki drobno posiekane szalotki
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • 1 łyżka  mąki
  • 1 łyżka  ostrego curry rozpuszczonego w 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka  długoziarnistego ryżu
  • 1/2 łyżeczki  nasion kminku
  • 1/2 łyżeczki  nasion kolendry
  • 4 sztuki laski kardamonu
  • 400 g  krewetek koktajlowych

Sposób przyrządzania:

  1. Pieczarki umyj i pokrój na ćwiartki. Szalotki podsmażaj na oliwie, w dużej patelni na średnim ogniu dopóki nie zmiękną. Dodaj grzyby i smaż przez 2 minuty. Dopraw solą i stale mieszając posyp mąką. Zalej bulionem z curry i gotuj przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  2. Ryż gotuj w wodzie z dodatkiem soli, kminku, kolendry, kardamonu, przez 10-12 minut dopóki nie zmięknie. Odcedź i odstaw. Krewetki duś przez 3 minuty, dopóki się nie ugotują i staną różowe.
  3. Ryż przełóż na talerze, na wierzchu układaj krewetki, dodaj grzyby i podawaj.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE