Dzisiaj jest: Czwartek, 15.11.2018 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822

Półmisek sushi dla każdego


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

japońska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • glony nori
  • 4 sztuki śledzie marynowane
  • 1 sztuka słoiczek czerwonego kawioru
  • 1 sztuka słoiczek czarnego kawioru
  • 15 dag  łososia wędzonego
  • 10 sztuk paluszków krabowych
  • 10 sztuk krewetek
  • omlet z trzech jaj pokrojony w cienkie paski
  • 1 sztuka zielony ogórek pokrojony w słupki
  • 10 dag  sera żółtego pokrojonego w słupki
  • 1 sztuka płat wodorostów nori do dekoracji
  • ryż shari
  • 1 szklanka  ryżu do sushi
  • 1 sztuka 3/4 szklanki wody
    Przyprawa octowa
  • 1/3 szklanki  octu ryżowego lub białego winnego
  • 2 łyżki  cukru
  • 1.5 łyżeczek  soli
  • 2 łyżki  białego wytrawnego wina
  • Sposób przyrządzania

Sposób przyrządzania:

    Ryż płuczemy, zalewamy wodą i moczymy około 30 minut. Osączamy na sicie, przekładamy do garnka i zalewamy odmierzoną ilością zimnej wody. Zagotowujemy bez przykrycia uważając, by ryż nie wykipiał. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy jeszcze około 15 minut. Odstawiamy garnek z palnika i nie odkrywając zostawiamy na pół godziny. Przygotowujemy sos z octu ryżowego lub winnego, wina, soli i cukru. Ryż przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia i rozluźniamy za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki. Jeszcze ciepły równomiernie skrapiamy przyprawą octową delikatnie mieszając, aż zrobi się nieco gąbczasty. Odstawiamy na kolejne pół godziny, a następnie przykrywamy miseczkę folią, by nic nie stracił ze swojej wilgotności. Nie wkładamy do lodówki. Dobrze ugotowany ryż jest błyszczący i łatwo daje się formować. Na duży, płaski półmisek wykładamy gotowy, przyprawiony ryż do sushi. Wokoło układamy partiami śledzie pokrojone w słupki, paski wędzonego łososia, małe porcyjki (kładzione łyżeczką) kawioru, krewetki, paluszki krabowe, słupki ogórka i sera żółtego. Wierzch ryżu dekorujemy rozrzuconymi paseczkami omletu i pociętymi na cienkie paski wodorostami nori. Oddzielnie w miseczkach podajemy chrzan wasabi, sos sojowy i marynowany imbir - do doprawienia potrawy na talerzu.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

    Producent: Jantex


    Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

    Joseph Mercola

    Wydawnictwo: Vivante


    W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE