Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki sprawione pstrągi, (po 500 - 600 g), ewentualnie zamiast pstrąga troć
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka oleju chili
- 2 łyżki azjatyckiego (chińskiego) sosu do ryb
- 2 łyżki wytrawnego sherry lub wina ryżowego
- 3 sztuki liście kapusty pekińskiej lub włoskiej
- 1 łyżeczka cukru
- kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
- 2 sztuki marchwie
- 150 g pora
- 3 łyżki oleju sezamowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pstrągi umyć od środka i od zewnątrz, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na obu bokach wykonać cztery ukośne cięcia na głębokość ok. 1 cm. 1 łyżeczkę oleju wymieszać z olejem chili, sosem rybnym oraz winem i tą mieszanką nasmarować ryby w środku i na zewnątrz.
- Liście kapusty umyć i wyłożyć nimi nakładkę do gotowania na parze. Na kapuście obok siebie rozłożyć ryby i posypać cukrem.
- Imbir, marchew i por oczyścić i pokroić na krótkie cienkie paseczki. Krótko obsmażyć w pozostałym oleju i oleju sezamowym, rozłożyć na rybach.
- W woku lub szerokim rondlu zagotować 1/2 l wody i nałożyć nakładkę z rybami. Gotować 15-20 minut na parze pod przykryciem. Podawać z kleistym ryżem.