Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- 500 g filetów z pstrąga
- 1 sztuka mała włoszczyzna
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1 sztuka czubata łyżka żelatyny
- 2 sztuki liście laurowe
- 5 sztuk ziaren pieprzu
- 5 sztuk ziaren ziela angielskiego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety umyj, osusz i włóż do garnka. Włoszczyznę oczyść, opłucz i dodaj do pstrąga. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Zalej wodą tak, by ryba była zakryta. Gotuj 5-7 minut na małym ogniu.
- Następnie wyjmuj pstrąga łyżką cedzakową i układaj na półmisku. Odstaw do ostygnięcia. Wywar przecedź przez sito wyłożone gazą.
- Żelatynę namocz w soku pomarańczowym i odstaw, a gdy napęcznieje podgrzej i rozpuść.
- 300 ml przecedzonego wywaru wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną i zalej pstrągi. Wstaw do lodówki, by galaretka stężała.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza