Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1.5 kg szczupaka
- 1 sztuka czerstwa bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/4 szklanki kaszy manny
- 2 łyżki groszku
- wywar z włoszczyzny
- włoszczyzna
- 1 sztuka cebula
- olej
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę obierz, ugotuj z dodatkiem przypraw. Następnie wyjmij z wywaru warzywa.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Szczupaka odfiletuj, zmiel w maszynce razem z namoczoną w mleku bułką oraz cebulą.
- Dodaj kaszę manną, śmietanę, groszek i marchewkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrób, uformuj roladę i zawiń w gazę. Włóż do wywaru z warzyw. Gotuj 50 minut na małym ogniu. Następnie odstaw do wystygnięcia, nie wyjmując rolady z wywaru.
- Przed podaniem wyjmij z wywaru, rozwiń z gazy i pokrój w plastry. Udekoruj zieleniną.
Źródło przepisu: moja Kuchnia