Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Roladki rybne w sosie winnym


20.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 800 g  filetów z ryb słodkowodnych (okoń, sandacz)
  • 1 sztuka kromka chleba tostowego
  • 2 łyżki  śmietany + 150 g
  • 3-4 sztuki gałązki trybuli
  • 3-4 sztuki gałązki natki pietruszki
  • 2 sztuki szalotki
  • 50 g  zimnego masła
  • 1/2 sztuki białka z jednego jajka
  • 1 łyżka  wermutu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 150 ml  białego wina

Sposób przyrządzania:

  1. Filety umyć i osuszyć paierowym ręcznikiem, z każdego odkroić po małym kawałku (łącznie 100 g) i na 15 minut umieścić w chłodnym miejscu. Z chleba tostowego wyciąć skórkę, pokroić w kostkę, wymieszać ze śmietaną (2 łyżkami) i umieścić w chłodnym miejscu.
  2. Zieleninę umyć, listk idrobno posiekać. Szalotki obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Żaroodporną formę wysmarować niewielką ilością masła.
  3. Odcięte kawałki ryby bardzo drobno zmiksować z chlebem i białkiem jajka. Wymieszać z wermutem i połową zieleniny, posolić i popieprzyć. Filety pokropić sokiem cytrynowym, posmarować masą rybną i zwinąć. Roladki posolić i popieprzyć i ułożyć obok siebie w formie.
  4. Szalotkę zeszklić na 1 łyżce masła, zalać winem, mocno zagotować i podlać filety. Folię aluminiową lub pergamin mocno posmarować masłem i ułożyć na rybach posmarowaną stroną do dołu. Ryby zapiekać ok. 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.
  5. Sos z pieczenia przelać do garnka, dolać 150 g śmietany i na silnym ogniu wygotować do połowy. Pozostałe masło pokroić na małe kawałki i dodać do sosu. Sos wymieszać z pozostałą zieleniną, posolić, popieprzyć i podawać do roladek. Danie serwować z gotowanymi ziemniakami i wytrawnym białym winem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE