Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 800 g filetów z ryb słodkowodnych (okoń, sandacz)
- 1 sztuka kromka chleba tostowego
- 2 łyżki śmietany + 150 g
- 3-4 sztuki gałązki trybuli
- 3-4 sztuki gałązki natki pietruszki
- 2 sztuki szalotki
- 50 g zimnego masła
- 1/2 sztuki białka z jednego jajka
- 1 łyżka wermutu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 ml białego wina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety umyć i osuszyć paierowym ręcznikiem, z każdego odkroić po małym kawałku (łącznie 100 g) i na 15 minut umieścić w chłodnym miejscu. Z chleba tostowego wyciąć skórkę, pokroić w kostkę, wymieszać ze śmietaną (2 łyżkami) i umieścić w chłodnym miejscu.
- Zieleninę umyć, listk idrobno posiekać. Szalotki obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Żaroodporną formę wysmarować niewielką ilością masła.
- Odcięte kawałki ryby bardzo drobno zmiksować z chlebem i białkiem jajka. Wymieszać z wermutem i połową zieleniny, posolić i popieprzyć. Filety pokropić sokiem cytrynowym, posmarować masą rybną i zwinąć. Roladki posolić i popieprzyć i ułożyć obok siebie w formie.
- Szalotkę zeszklić na 1 łyżce masła, zalać winem, mocno zagotować i podlać filety. Folię aluminiową lub pergamin mocno posmarować masłem i ułożyć na rybach posmarowaną stroną do dołu. Ryby zapiekać ok. 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.
- Sos z pieczenia przelać do garnka, dolać 150 g śmietany i na silnym ogniu wygotować do połowy. Pozostałe masło pokroić na małe kawałki i dodać do sosu. Sos wymieszać z pozostałą zieleniną, posolić, popieprzyć i podawać do roladek. Danie serwować z gotowanymi ziemniakami i wytrawnym białym winem.