Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 1 kg ryby (pstrąg, karp lub inna)
- 3-4 ząbki czosnku
- zioła świeże: bazylia, mięta, tymianek
- 2-3 sztuki spore pomidory
- sok z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 sztuki cebule
- sól. pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryby oczyszczamy, myjemy, porcjujemy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą. Mieszamy z posiekanymi ziołami.
- Ze wszystkich stron nacieramy kawałki ryby czosnkiem z ziołami i skrapiamy sokiem z cytryny. Odkładamy na godzinę do lodówki. Cebule obieramy i kroimy w piórka, dodajemy sól i pieprz.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie kładziemy część cebuli. Układamy pierwszą warstwę ryby. Wykładamy na nią resztę cebuli i drugą warstwę ryby. Na wierzchu rozkładamy pokrojone w niewielkie cząstki pomidory. Z wierzchu skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut w temperaturze ok. 180 st. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Źródło przepisu: gazeta przyślij przepis