Dzisiaj jest: Niedziela, 19.05.2019 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Ryba pieczona w ziołach


14.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 5 osób


Składniki

  • 1 kg  ryby (pstrąg, karp lub inna)
  • 3-4 ząbki  czosnku
  • zioła świeże: bazylia, mięta, tymianek
  • 2-3 sztuki spore pomidory
  • sok z cytryny
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • 2 sztuki cebule
  • sól. pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ryby oczyszczamy, myjemy, porcjujemy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą. Mieszamy z posiekanymi ziołami.
  2. Ze wszystkich stron nacieramy kawałki ryby czosnkiem z ziołami i skrapiamy sokiem z cytryny. Odkładamy na godzinę do lodówki. Cebule obieramy i kroimy w piórka, dodajemy sól i pieprz.
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie kładziemy część cebuli. Układamy pierwszą warstwę ryby. Wykładamy na nią resztę cebuli i drugą warstwę ryby. Na wierzchu rozkładamy pokrojone w niewielkie cząstki pomidory. Z wierzchu skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut w temperaturze ok. 180 st. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE