Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.01.2020 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Ryba w galarecie


27.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1.2-1.5 kg  karpia lub szczupaka
  • 1 pęczek  włoszczyzny
  • 2 sztuki cebule
  • 1 sztuka białko
  • 1 łyżka  żelatyny
  • 50 ml  soku z żurawin
  • 1 sztuka pomarańcza
  • sól
  • pieprz
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 2 sztuki ziarna ziela angielskiego

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę spraw i pokrój w dzwonka.
  2. Włoszczyznę zalej 1 litrem wody. Dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i gotuj przez 20 minut, odcedź. Następnie włóż głowę i kawałki ryby. Gotuj kolejne 20 minut na wolnym ogniu.
  3. Wyjmij rybę, wbij białko, wymieszaj i zagotuj. Wywar przecedź przez lnianą ściereczkę.
  4. Wystudzone kawałki ryby oczyść z ości i ułóż na półmisku. Wywar wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną i zalej nim rybę.
  5. Pozostały wywar, który nie zmieścił się na półmisku, wymieszaj z sokiem żurawinowym i wylej do płaskiej formy. Odstaw do lodówki, by zastygł. Ze stężałej galaretki wycinaj foremkami małe gwiazdki.
  6. Półmisek z rybą udekoruj gwiazdkami z galarety i plastrami wyfiletowanych pomarańczy. Wstaw do lodówki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE