Dzisiaj jest: Wtorek, 25.06.2019 Imieniny: Łucji i Wilhelma



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Ryba zapiekana z jajkami


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

japońska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 50 dag  filetów ze świeżego dorsza lub innej ryby morskiej
  • 5 dag  suszonych japońskich grzybów (shiitake) lub 50 dag pieczarek
  • 8 sztuk jajek
  • 1 łyżka  sosu sojowego (najlepiej japońskiego)
  • przyprawa warzywna typu wegeta
  • 1 łyżka  białego wina (najlepiej ryżowego)
  • sól
    Sos
  • 1 szklanka  bulionu rybnego
  • 1 łyżeczka  mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka  sosu sojowego

Sposób przyrządzania:

    Opłukaną rybę pokrój w kostkę, usuwając ości. Następnie wrzuć kawałki ryby do rondla, zalej wrzącą wodą z dodatkiem odrobiny soli i gotuj 15 minut na niedużym ogniu. Umyte pieczarki ugotuj w niewielkiej ilości wody (grzyby shiitake wcześniej namocz przez 3 godziny), a gdy przestygną, pokrój je w paski. Łyżką cedzakową wyjmij ryby z wywaru, osącz je i przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Na kawałkach ryby rozłóż pieczarki. Widelcem lub rózgą roztrzep w misce jajka z 2 łyżkami zimnego wywaru z grzybów, przypraw sosem sojowym, przyprawą warzywną i winem. Tą masą zalej rybę, przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 170°C. Zrób sos: zagotuj 3/4 bulionu, a pozostały, zimny, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Tę zawiesinę wlej do wrzącego bulionu, cały czas mieszając. Zagotuj i przypraw do smaku sosem sojowym. Zdejmij folię z ryby i jeszcze chwilkę zapiekaj. Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika z sosem i ryżem na sypko.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

    Izabella Wentz

    Wydawnictwo: Otwarte


    Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE