Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sandacz w śmietanie


01.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  fileta z sandacza
  • 2-3 sztuki duże cebule
  • 1 kostka  rosołowa warzywna
  • 200 ml  śmietany 18 %
  • mąka
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Filet przecinając w poprzek, dzielimy na kilka części, lekko solimy, oprószamy mąką i smażymy w głębokiej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
  2. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy na ćwierć krążki lub - jeśli mamy mniejsze cebule - na pół krążki. Kawałki filetów obracamy tylko raz i smażymy tyle, by delikatnie nabrały złoty kolor. Następnie zasypujemy je cebulą, delikatnie posypujemy pieprzem, a patelnię przykrywamy. Na wolnym ogniu sandacz dusi się z cebulą. Czekamy, aż ta się zeszkli, a w tym czasie w szklance wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową.
  3. Kiedy cebula jest już miękka, zalewamy wszystko rosołem i zostawiamy patelnię nie przykrytą. Na wolnym ogniu rosół odparowuje i wsiąka w kawałki ryby. Kiedy objętość sosu na patelni zmaleje o około 1/3, dodajemy śmietanę (tak aby się nie zważyła). Po wlaniu czekamy tylko aż sos zacznie się gotować i zestawiamy patelnię z ognia (nie redukujemy śmietany).
Smacznego !



Przepis dodany przez:

ewelinka81

Posty : 11

Przepisy: 11


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE