Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki czerwone papryki
- 125 sztuk masła
- 1 sztuka świeżych sardynek
- sól morska
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki bułki tartej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Paprykę umyć, przepołowić, oczyścić i pokroić w cienkie paski.
- Na patelni stopić 80 gram masła i dusić paski papryki na małym ogniu, aż będą miękkie.
- Sardynki oczyścić. Umyć i osuszyć.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Sardynki oprószyć solą morską, nadziać paskami papryki i mocno ścisnąć.
- Sardynki ułożyć ciasno w żaroodpornej formie, na wierzchu rozłożyć pozostałą paprykę, skropić oliwą z oliwek.
- Całość posypać bułką tartą. Na rybach umieścić wiórki z reszty masła i piec około 15-20 minut w nagrzanym piekarniku.
Źródło przepisu: książka kucharska