Dzisiaj jest: Poniedziałek, 27.01.2020 Imieniny: Jana i Przybysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Sardynki smażone po iberyjsku


01.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  małych sardynek
  • 75 ml  wody
  • 75 ml  octu winnego
  • 4 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 2 łyżeczki  siekanego oregano
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • olej do głębokiego smażenia
  • 2 sztuki jajka

Sposób przyrządzania:

  1. Sardynki oczyścić i starannie usunąć ości oraz wnętrzności. Umyć, osuszyć i pokroić filety.
  2. Ocet winny wymieszać z 75 ml wody. Czosnek obrać, drobno posiekać i dodać do octu. Następnie dodać liść laurowy, oregano, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Filety marynować w zalewie co najmniej 3 godziny. Wyjąć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Złożyć po dwa i obtoczyć w mące.
  4. Rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Jajka rozbełtać z 1 łyżką wody i obtoczyć w nich sardynki tak, aby zostały pokryte ze wszystkich stron.
  5. Od razu włożyć do gorącego oleju i usmażyć na złotobrązowy kolor. Sardynki odsączyć z tłuszczu i podawać.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

caaarlaaa

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE