Dzisiaj jest: Sobota, 19.10.2019 Imieniny: Piotra i Ziemowita



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Ślimaki po burgundzku


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 60-80 sztuk świeżych ślimaków
  • 2 sztuki garście soli
    Sos
  • 75 ml  wody
  • 750 ml  białego burgunda
  • 1 sztuka niewielka cebulka
  • 5 sztuk goździków
  • 1 pęczek  ziół (po 3 gałązki koperku tymianku i natki)
    Wonne masło
  • 40 dag  masła
  • 4 dag  posiekanych szalotek
  • 3 sztuki posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki  natki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

    Ślimaki włóż do naczynia i przykryj. Odstaw w chłodne miejsce na tydzień. Włóż do miski i zasyp solą. Mieszaj, aż pozbędą się soku. Starannie wypłucz, odstaw i po jakimś czasie znów wypłucz. Operację tę powtórz 4-5 razy. Włóż ślimaki do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Osącz i wyjmij ślimaki z muszelek (muszelki zachowaj). Odkrój i wyrzuć czarne części ślimaków. Zrób sos: wymieszaj wodę z winem, przypraw solą i pieprzem, dorzuć cebulkę naszpikowaną goździkami i pęczek ziół. Włóż ślimaki i gotuj 3 godziny na małym ogniu. Odcedź (sos zachowaj). Stop masło, dodaj szalotki, czosnek i natkę. Duś przez chwilę, przypraw solą i pieprzem. Do każdej muszelki wlej łyżkę sosu z gotowania ślimaków. Wsuń ślimaka i zalej wonnym masłem. Podawaj na ciepło.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

    SONDA


    Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

    Dorota Drozd

    Wydawnictwo: RM


    Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE