Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg kawałków amura
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 sztuki jajka
- 50 g smalcu
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dzwonka ryby umyj, osusz. Przypraw solą i pieprzem, przykryj i odstaw na 20 minut.
- Rybę obtaczaj w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Przyciśnij panierkę dłonią. Tak przygotowaną rybę smaż na roztopionym smalcu z obu stron, aż będzie miała złoty kolor.
- Usmażonego amura ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop masłem i piecz kilka minut w nagrzanym piekarniku.
Źródło przepisu: moja Kuchnia