Dzisiaj jest: Niedziela, 24.09.2017 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Smażone owoce morza z pomidorami


14.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka cebula
  • 1-2 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki pomidory
  • 3 łyżki  oliwy
  • 500 sztuk gotowanych małży
  • 175 sztuk obranych krewetek
  • 250 sztuk sprawionych kalmarów pokrojonych w krążki
  • 125 sztuk czerwonego wina
  • 75 sztuk wywaru rybnego lub z gotowanych małży
  • 1 łyżka  puree z pomidorów
  • 1-2 łyżki  papryki w proszku
  • 1 szczypta  pieprzu cayenne
  • 5 sztuk gałązek natki pietruszki
  • kilka kromek białego pieczywa

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę oraz czosnek obrać, cebulę drobno posiekać. Pomidory zblanszować, następnie zdjąć skórę, usunąć nasadę ogonków oraz pestki, miąższ drobno posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać małże, krewetki, krążki kalmarów i poddusić. Wlać wino oraz wywar. Dodać wyciśnięty czosnek, pomidory, puree z pomidorów, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i dusić 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i drobno posiekać. Jedną łyżkę natki dodać do owoców morza, wymieszać i dusić jeszcze 5 minut. Owoce morza wyłożyć na pieczywo, posypać resztą natki pietruszki i podać.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

caaarlaaa

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE