Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 sztuki pomidory
- 3 łyżki oliwy
- 500 sztuk gotowanych małży
- 175 sztuk obranych krewetek
- 250 sztuk sprawionych kalmarów pokrojonych w krążki
- 125 sztuk czerwonego wina
- 75 sztuk wywaru rybnego lub z gotowanych małży
- 1 łyżka puree z pomidorów
- 1-2 łyżki papryki w proszku
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 5 sztuk gałązek natki pietruszki
- kilka kromek białego pieczywa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę oraz czosnek obrać, cebulę drobno posiekać. Pomidory zblanszować, następnie zdjąć skórę, usunąć nasadę ogonków oraz pestki, miąższ drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać małże, krewetki, krążki kalmarów i poddusić. Wlać wino oraz wywar. Dodać wyciśnięty czosnek, pomidory, puree z pomidorów, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i dusić 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i drobno posiekać. Jedną łyżkę natki dodać do owoców morza, wymieszać i dusić jeszcze 5 minut. Owoce morza wyłożyć na pieczywo, posypać resztą natki pietruszki i podać.
Źródło przepisu: książka kucharska