Dzisiaj jest: Sobota, 07.12.2019 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Spaghetti z wędzonym łososiem


12.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 150 g  wędzonego łososia
  • 1/2 szklanki  śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 1 łyżka  masła
  • 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
  • 200 g  makaronu spaghetti
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron wrzucić do osolonego wrzątku, a następnie ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Idealny makaron musi być ugotowany al dente - na póltwardo. Nie powinien być przelewany zimną wodą, aby nie stracił smaku i sprężystości.
  2. Natkę pietruszki dobrze opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, a następnie drobno posiekać.
  3. Wędzonego łososia pokroić na małe kawałki. Masło rozpuścić na patelni. Następnie do tłuszczu wlać śmietanę oraz mleko. Składniki połączyć, po czym gotować na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Sos powinien się zredukować i lekko zgęstnieć.
  4. Do zawartości patelni włożyć pokrojonego łososia. Składniki wymieszać. Gotować ok. 2 minut. Następnie wrzucić 2/3 posiekanej natki pietruszki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wyłożyć na talerze i polać sosem z łososia. Danie posypać resztą zieleniny.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Olesia

Posty : 12

Przepisy: 14


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE