Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Szczupak po kasztelańsku


28.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 1 sztuka szczupak
  • 1 sztuka czerstwa bułka
  • 1 szklanka  mleka
  • 2 sztuki średnie cebule
  • 3 łyżki  masła
  • 3-4 łyżki  startego chrzanu
  • 2 sztuki żółtka
  • 1 l  bulionu warzywnego
  • 1 sztuka listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 łyżeczki  żelatyny
  • 2-3 łyżki  kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • marynowane warzywa (papryka, kukurydza, cebulki perłowe)
  • korniszony
  • sałata
  • koperek
  • cytryna

Sposób przyrządzania:

  1. Szczupaka oskrob i spraw. Tuszkę umyj i osusz. Następnie oddziel mięso od ości i skóry.
  2. Bułkę namocz w mleku. Cebule obierz, posiekaj w grubą kostkę i podsmaż na 2 łyżkach rozgrzanego masła.
  3. Mięso ze szczupaka wymieszaj z odciśniętą bułką, a następnie dwukrotnie zmiel. Do masy rybnej dodaj chrzan, żółtka oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
  4. Formę keksową wysmaruj masłem. Spód i brzegi blachy obsyp kaszą manną. Następnie wypełnij formę masą szczupakową i wstaw ją do większego naczynia wypełnionego do 1/3 wysokości wodą.
  5. Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Zimny mus wyjmij z formy.
  6. Bulion zagotuj z listkiem laurowym oraz zielem angielskim i rozpuść w nim żelatynę. Trochę galaretki wylej do formy, a gdy zastygnie nałóż mus. Zalej go pozostałą galaretką i wstaw do lodówki na 4 godziny.
  7. Gotowy mus pokrój na porcje i ułóż je na półmisku. Przed podaniem udekoruj danie sałatą, koperkiem, plastrami cytryny i marynowanymi warzywami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE