Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
- 200 g mąki
- 1 sztuka jajko
- 100 g masła
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 5 sztuk jajek
- 100 ml śmietany 30%
- 2 sztuki pomidory
- 150 g łososia wędzonego
- 2 sztuki kulki mozzarelli
- 1/2 sztuki pęczka szczypiorku
- 1 łyżka masła do posmarowania blachy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż do lodówki.
- Blachę posmaruj masłem i wyklej ciastem do wysokości formy. Dno nakłuj widelcem.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę.
- Łososia pokrój w mniejsze kawałki, a mozzarellę w plastry. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Jajka wbij do miseczki, roztrzep. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Na przygotowanym cieście ułóż plastry łososia, na wierzch mozzarellę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekanymi pomidorem i szczypiorkiem. Na koniec wlej masę jajeczną.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20-30 minut.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka