Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2019 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Zapiekanka z dorsza


10.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 50 dag  filetów z dorsza
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka zielona papryka
  • 1 sztuka żółta papryka
  • 3 sztuki cebule
  • 250 ml  rosołu
  • 250 ml  mleka
  • 6 dag  tartego sera gouda
  • 4 łyżki  masła lub margaryny
  • 3-4 łyżki  soku z cytryny
  • 2 łyżki  mąki
  • sól
  • pieprz biały
  • mielona słodka papryka
  • margaryna do posmarowania blachy

Sposób przyrządzania:

  1. Filety umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Przykryć i odstawić na kilka minut.
  2. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w krążki i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Zdjąć i na tym samym tłuszczu dusić przez 3 minuty pokrojoną paprykę. Paprykę wymieszać z cebulą, doprawić solą i pieprzem.
  3. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i na dno wyłożyć paprykę i cebulę. Filety natrzeć solą i ułożyć w naczyniu na warzywach.
  4. W garnuszku rozpuścić 2 łyżki masła, zrobić z mąki zasmażkę. Dodać mleko i rosół. Zagotować ciągle mieszając. Następnie zmniejszyć ogień i podgotować jeszcze 5 minut. Do sosu wrzucić 3 dag startego żółtego sera, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
  5. Rybę i warzywa w naczyniu żaroodpornym polać przygotowanym sosem i posypać resztą sera.
  6. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i zapiekać w nim rybną zapiekankę przez około 40 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE