Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 kg pstrąga
- 1 sztuka puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 sztuki duże cebule
- 1 sztuka natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 4 sztuki pomidory
- żółty ser
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pstrąga oczyszczamy z łusek, dzielimy na dzwonka i na 4 godziny wkładamy do osolonej wody (dzięki temu będzie równomiernie osolony)
- Po 4 godzinach gotujemy pstrąga w wodzie do momentu, aż będzie miękki. Gorące dzwonka układamy w żaroodpornym półmisku. Podsmażamy cebulkę na oleju. Do niej po usmażeniu dodajemy mleko skondensowane i podgrzewamy.
- Ułożone dzwonka ryby zalewamy cebulą z mlekiem. Na to układamy plastry pomidorów bez skórki. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.
- Po 10 minutach całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników