Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 6 sztuk ziemniaków
- 1 opakowanie sosu serowego z paczki
- 150 ml śmietany 36%
- 200 ml wody
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki margaryny
- 2 sztuki jajka
- 2 pęczki szpinaku
- 1 sztuka cebula
- 4 łyżki startego żółtego sera gouda
- 2 ząbki czosnku
- 5 plastrów szynki gotowanej
- 1 opakowanie tuńczyka w puszce
- 2 łyżki oliwy z oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź a następnie przeciśnij przez praskę. Dodaj kwaśną śmietanę, margarynę i dopraw do smaku i wymieszaj dokładnie na jednolite puree.
- Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w rondelku ze śmietaną 36% i szklankę wody. Zagotuj i wystudź. Po tym czasie wbij jajka i dokładnie rozmieszaj.
- Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę pokrojoną na kostkę oraz czosnek i pokrojoną w paski szynkę. Następnie dodaj szpinak i odsączone mięso tuńczyka. Całość połącz z serowym sosem.
- Naczynie żaroodporne natłuść i przełóż do niego przygotowany farsz.
- Wierzch pokryj równomiernie ziemniaczanym puree. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekaj 35 minut.