Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekany gulasz z dorsza


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 600 g  filetów z dorsza
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 2 sztuki łodygi selera naciowego
  • 2 sztuki ziemniaki
  • 8 łyżek  oleju
  • 1 sztuka cebula
  • 4 ząbki  czosnku
  • 5 łyżek  bułki tartej
  • 10 sztuk zielonych oliwek bez pestek
  • 1 szklanka  przecieru pomidorowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • kilka kropel sosu tabasco
  • tymianek

Sposób przyrządzania:

  1. Filety rybne starannie opłukać, następnie osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Następnie skropić je sokiem z cytryny i odstawić. Ziemniaki obrać, ugotować na pół miękko, odcedzić, ostudzić, po czym pociąć na małe kawałki.
  2. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pociętą w paski paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać i przez chwilę podsmażyć. Warzywa zalać przecierem pomidorowym. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Następnie zawartość naczynia doprawić solą, pieprzem i sosem tabasco.
  3. Do składników wrzucić pokrojony w plasterki seler naciowy i podgrzewać jeszcze przez 10 minut. Oliwki pociąć w drobną kostkę. W misce mieszać bułkę tartą z oliwkami, tymiankiem i resztą oleju do uzyskania sypkiej kruszonki.
  4. Do sosu pomidorowego dodać dorsza oraz ziemniaki. Całość delikatnie wymieszać i przez chwilę podgrzewać.
  5. Zawartość patelni ostrożnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch gulaszu równomiernie posypać przygotowaną kruszonką. Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 10 minut.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 6


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE