Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
600 g filetów z dorsza
1 sztuka czerwona papryka
2 sztuki łodygi selera naciowego
2 sztuki ziemniaki
8 łyżek oleju
1 sztuka cebula
4 ząbki czosnku
5 łyżek bułki tartej
10 sztuk zielonych oliwek bez pestek
1 szklanka przecieru pomidorowego
sok wyciśnięty z 1 cytryny
sól
pieprz
kilka kropel sosu tabasco
tymianek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety rybne starannie opłukać, następnie osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Następnie skropić je sokiem z cytryny i odstawić. Ziemniaki obrać, ugotować na pół miękko, odcedzić, ostudzić, po czym pociąć na małe kawałki.
- Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pociętą w paski paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać i przez chwilę podsmażyć. Warzywa zalać przecierem pomidorowym. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Następnie zawartość naczynia doprawić solą, pieprzem i sosem tabasco.
- Do składników wrzucić pokrojony w plasterki seler naciowy i podgrzewać jeszcze przez 10 minut. Oliwki pociąć w drobną kostkę. W misce mieszać bułkę tartą z oliwkami, tymiankiem i resztą oleju do uzyskania sypkiej kruszonki.
- Do sosu pomidorowego dodać dorsza oraz ziemniaki. Całość delikatnie wymieszać i przez chwilę podgrzewać.
- Zawartość patelni ostrożnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch gulaszu równomiernie posypać przygotowaną kruszonką. Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 10 minut.