Dzisiaj jest: Środa, 16.08.2017 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Zapiekany gulasz z dorsza


04.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 600 g  filetów z dorsza
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 2 sztuki łodygi selera naciowego
  • 2 sztuki ziemniaki
  • 8 łyżek  oleju
  • 1 sztuka cebula
  • 4 ząbki  czosnku
  • 5 łyżek  bułki tartej
  • 10 sztuk zielonych oliwek bez pestek
  • 1 szklanka  przecieru pomidorowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • kilka kropel sosu tabasco
  • tymianek

Sposób przyrządzania:

  1. Filety rybne starannie opłukać, następnie osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Następnie skropić je sokiem z cytryny i odstawić. Ziemniaki obrać, ugotować na pół miękko, odcedzić, ostudzić, po czym pociąć na małe kawałki.
  2. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pociętą w paski paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać i przez chwilę podsmażyć. Warzywa zalać przecierem pomidorowym. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Następnie zawartość naczynia doprawić solą, pieprzem i sosem tabasco.
  3. Do składników wrzucić pokrojony w plasterki seler naciowy i podgrzewać jeszcze przez 10 minut. Oliwki pociąć w drobną kostkę. W misce mieszać bułkę tartą z oliwkami, tymiankiem i resztą oleju do uzyskania sypkiej kruszonki.
  4. Do sosu pomidorowego dodać dorsza oraz ziemniaki. Całość delikatnie wymieszać i przez chwilę podgrzewać.
  5. Zawartość patelni ostrożnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch gulaszu równomiernie posypać przygotowaną kruszonką. Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 10 minut.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

franulka

Posty : 10

Przepisy: 6


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE