Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Cepeliny ze śledziami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 sztuka jajko
  • 500 g  surowych ziemniaków
  • 250 g  ugotowanych ziemniaków
  • 250 g  mąki krupczatki
  • sól
    Farsz
  • 1 sztuka jajko
  • 2 sztuki duże wymoczone filety śledziowe
  • 2 łyżki  bułki tartej
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  mleka
  • pieprz
    Dodatkowo
  • masło do polania

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach i jeśli są wodniste, odciśnij. Oba rodzaje ziemniaków wymieszaj. Dodaj jajko, mąkę i sól. Wyrób jednolite ciasto.
  2. Farsz: Śledzie zmiel. Dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę tartą, jajko, posiekaną cebulę i pieprz. Wymieszaj.
  3. Łyżką nabieraj porcję masy ziemniaczanej, ugniataj dość gruby owalny placek, a na środek nałóż farsz. Zalep, formując cepeliny o wrzecionowatym kształcie. Gotowe cepeliny wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 12 minut. Podawaj polane roztopionym masłem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE