Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 sztuka jajko
- 500 g surowych ziemniaków
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g mąki krupczatki
- sól
- Farsz
- 1 sztuka jajko
- 2 sztuki duże wymoczone filety śledziowe
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka mleka
- pieprz
- Dodatkowo
- masło do polania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach i jeśli są wodniste, odciśnij. Oba rodzaje ziemniaków wymieszaj. Dodaj jajko, mąkę i sól. Wyrób jednolite ciasto.
- Farsz: Śledzie zmiel. Dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę tartą, jajko, posiekaną cebulę i pieprz. Wymieszaj.
- Łyżką nabieraj porcję masy ziemniaczanej, ugniataj dość gruby owalny placek, a na środek nałóż farsz. Zalep, formując cepeliny o wrzecionowatym kształcie. Gotowe cepeliny wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 12 minut. Podawaj polane roztopionym masłem.
Źródło przepisu: Przyslij przepis