Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
- 6 sztuk filety z dorsza
- 1 sztuka sok z cytryny
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 3/4 szklanki wino białe wytrawne
- 1/2 szklanki migdały
sparzone, obrane z łupinek, posiekane niezbyt drobno - 3 łyżki mąka krupczatka
- 1/2 szklanki olej
- 12.5 dag masło
- 6 plastrów cytryna
- 1 sztuka zielenina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyte, pozbawione wewnętrznych ciemnych błon i dokładnie obsuszone filety skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
- Mąkę mieszamy z przyprawami, obtaczamy w niej filety i natychmiast smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
- Zrumienione z obu stron przekładamy do rondla, zalewamy winem, przykrywamy i trzymamy na najmniejszym ogniu lub w piekarniku (powinny być gorące).
- Na rozgrzane masło sypiemy przygotowane migdały i, cały czas lekko mieszając, rumienimy na złoty kolor.
- Nasączone winem, gorące filety wykładamy na wygrzany półmisek, polewamy zasmażonymi migdałami, każdy przybieramy plasterkiem cytryny i obficie posypujemy zieleniną.