Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Dorsz z migdałami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Danie podajemy zaraz po przygotowaniu.

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 6 sztuk  filety z dorsza
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 3/4 szklanki  wino białe wytrawne
  • 1/2 szklanki  migdały
    sparzone, obrane z łupinek, posiekane niezbyt drobno
  • 3 łyżki  mąka krupczatka
  • 1/2 szklanki  olej
  • 12.5 dag  masło
  • 6 plastrów  cytryna
  • 1 sztuka  zielenina

Sposób przyrządzania:

  1. Umyte, pozbawione wewnętrznych ciemnych błon i dokładnie obsuszone filety skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
  2. Mąkę mieszamy z przyprawami, obtaczamy w niej filety i natychmiast smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  3. Zrumienione z obu stron przekładamy do rondla, zalewamy winem, przykrywamy i trzymamy na najmniejszym ogniu lub w piekarniku (powinny być gorące).
  4. Na rozgrzane masło sypiemy przygotowane migdały i, cały czas lekko mieszając, rumienimy na złoty kolor.
  5. Nasączone winem, gorące filety wykładamy na wygrzany półmisek, polewamy zasmażonymi migdałami, każdy przybieramy plasterkiem cytryny i obficie posypujemy zieleniną.



Przepis dodany przez:

Posty : 2

Przepisy: 28


Zobacz więcej na temat:

dorszmigdałyprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE