Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Dorsz z pieca


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przepis na dorsza z pieca świetnie uzupełni ryż lub ziemniaki oraz surówka z białej kapusty. Podczas pieczenia dorsza należy pamiętać by od czasu do czasu polewać go powstałym sosem, wtedy się nie przypali.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki  dorsz
    filety
  • 40 g  masło
  • 125 g  śmietana
    18%
  • 80 g  chrzan
    tarty
  • sól
    do smaku
  • cukier
    do smaku
  • 3 łyżeczki  ocet
    3%

Sposób przyrządzania:

  1. Dorsza opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny i oprósz solą. Filety rybne ułóż w naczyniu żaroodpornym. Masło rozpuść i polej nim dorsza. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 40 minut.
  2. Śmietanę wlej do miski, a następnie dodaj do niej chrzan. Składniki dokładnie wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą oraz cukrem.
  3. Filety rybne wyjmij z piekarnika, po czym polej śmietaną z chrzanem. Całość ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze kilka minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Zobacz więcej na temat:

dorszprzepisdania rybnekuchnia polska


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE