Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Dorsz zapiekany pod beszamelem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Dorsz zapiekany pod beszamelem to przepis na smaczne i szybkie danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 kawałki  dorsz
    filety
  • 200 g  ser feta
  • 1 pęczek  natka pietruszki
  • 1 pęczek  koperek
  • 1 pęczek  szczypior
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
  • rozmaryn
    do smaku
  • 1 szczypta  cukier
  • 1/2 sztuki  skórka z cytryny
  • 1 łyżka  masło
  • 1 łyżka  mąka
  • 1 szklanka  mleko
  • gałka muszkatołowa
    mielona, do smaku
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Filety dokładnie opłucz, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Odstaw.
  2. Natkę pietruszki, koperek oraz szczypiorek opłucz, osusz. Zieleninę drobno posiekaj i wrzuć do miseczki.
  3. Do ziół dodaj pokrojoną fetę i wymieszaj. Następnie połącz z żółtkiem i skórką startą z cytryny. Dopraw do smaku pieprzem, solą oraz rozmarynem.
  4. Filety posmaruj przygotowaną pastą. Zwiń je w rulony i zepnij wykałaczkami. Masło rozpuść w garnku. Dosyp mąkę i lekko przesmaż.
  5. Do masła i mąki dolej mleko, cały czas mieszając. Gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru.
  6. Sos zdejmij z ognia i wbij jajko. Ryby przełóż do naczynia żaroodpornego i polej przygotowanym sosem. Piecz 35 minut w 190 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 9

Przepisy: 66


Zobacz więcej na temat:

dorszprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE