Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 kawałki dorsz
filety - 200 g ser feta
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 pęczek koperek
- 1 pęczek szczypior
- 1 sztuka jajka
- 1 sztuka żółtko z jajka
- rozmaryn
do smaku - 1 szczypta cukier
- 1/2 sztuki skórka z cytryny
- 1 łyżka masło
- 1 łyżka mąka
- 1 szklanka mleko
- gałka muszkatołowa
mielona, do smaku - 1 sztuka sok z cytryny
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety dokładnie opłucz, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Odstaw.
- Natkę pietruszki, koperek oraz szczypiorek opłucz, osusz. Zieleninę drobno posiekaj i wrzuć do miseczki.
- Do ziół dodaj pokrojoną fetę i wymieszaj. Następnie połącz z żółtkiem i skórką startą z cytryny. Dopraw do smaku pieprzem, solą oraz rozmarynem.
- Filety posmaruj przygotowaną pastą. Zwiń je w rulony i zepnij wykałaczkami. Masło rozpuść w garnku. Dosyp mąkę i lekko przesmaż.
- Do masła i mąki dolej mleko, cały czas mieszając. Gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru.
- Sos zdejmij z ognia i wbij jajko. Ryby przełóż do naczynia żaroodpornego i polej przygotowanym sosem. Piecz 35 minut w 190 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku