Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Dorsz zapiekany z porami


24.08.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  filetów z dorsza
  • 500 g  białych części porów
  • 2 łyżki  startego żółtego sera
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 3/4 szklanki  śmietany 12%
  • 3 łyżki  mąki pszennej
  • 3 łyżki  oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę umyj, osusz, oprósz solą oraz pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Następnie obtocz dorsza w 2 łyżkach mąki i krótko smaż na oliwie. Następnie przełóż rybę do naczynia żaroodpornego.
  2. Pory opłucz, osącz, pokrój w talarki i zeszklij na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby. Obłóż porami rybę w naczyniu żaroodpornym i zalej wszystko śmietaną wymieszaną z 1 łyżką mąki. Wierzch posyp startym serem i gałką muszkatołową.
  3. Przykryj zapiekankę folią aluminiową i zapiekaj 20 minut w temperaturze 250 st. C. Podawaj z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Nikki

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE