Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Dorsz zapiekany z porami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  filetów z dorsza
  • 500 g  białych części porów
  • 2 łyżki  startego żółtego sera
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 3/4 szklanki  śmietany 12%
  • 3 łyżki  mąki pszennej
  • 3 łyżki  oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę umyj, osusz, oprósz solą oraz pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Następnie obtocz dorsza w 2 łyżkach mąki i krótko smaż na oliwie. Następnie przełóż rybę do naczynia żaroodpornego.
  2. Pory opłucz, osącz, pokrój w talarki i zeszklij na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby. Obłóż porami rybę w naczyniu żaroodpornym i zalej wszystko śmietaną wymieszaną z 1 łyżką mąki. Wierzch posyp startym serem i gałką muszkatołową.
  3. Przykryj zapiekankę folią aluminiową i zapiekaj 20 minut w temperaturze 250 st. C. Podawaj z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE