Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg filetów z dorsza
- 500 g białych części porów
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 szklanki śmietany 12%
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę umyj, osusz, oprósz solą oraz pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Następnie obtocz dorsza w 2 łyżkach mąki i krótko smaż na oliwie. Następnie przełóż rybę do naczynia żaroodpornego.
- Pory opłucz, osącz, pokrój w talarki i zeszklij na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby. Obłóż porami rybę w naczyniu żaroodpornym i zalej wszystko śmietaną wymieszaną z 1 łyżką mąki. Wierzch posyp startym serem i gałką muszkatołową.
- Przykryj zapiekankę folią aluminiową i zapiekaj 20 minut w temperaturze 250 st. C. Podawaj z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia