Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 6 sztuk filetów matjasów
- 10 dag świeżych liści szpinaku
- 2 sztuki jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/2 szklanki wody
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie mocz przez 4 godziny w mleku. Następnie osusz.
- Do miski wsyp mąkę, jajka, śmietanę i wodę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zmiksuj na gładką masę.
- Szpinak opłucz, osusz i zmiksuj na gładką masę. Dodaj do przygotowanego wcześniej ciasta.
- Śledzie przekrój na pół, oprósz mąką. Zanurzaj w cieście szpinakowym, smaż na rozgrzanym oleju, aż będą miały złoty kolor.
- Śledzie podawaj z sałatką z ogórka kiszonego, czerwonej papryki, cebulki i oliwy.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy