Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Flaczki z kalmarów


24.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Flaczki są tak pożywne, że podajemy je bez dodatków.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  kalmary
    tuszki
  • 1 sztuka  włoszczyzna
  • 1 sztuka  cebula
  • 1/2 szklanki  grzyby suszone
  • 1 szklanka  śmietana
  • 1 łyżka  masło
    kopiasta
  • 1 łyżka  mąka
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • papryka (przyprawa)
    słodka, do smaku
  • papryka (przyprawa)
    ostra, do smaku
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • 1 sztuka  kostka rosołowa
    lub 2 kostki bulionowe
  • imbir
    do smaku
  • majeranek
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby moczymy przez godzinę w niewielkiej ilości letniej wody.
  2. Po tym czasie gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
  3. Umyte tuszki kalmarów wrzucamy do ciepłej, osolonej wody i gotujemy (odkryte!) przez 30 minut, odstawiamy do przechłodzenia.
  4. Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy pokrojone w paseczki, ugotowane wcześniej grzyby wraz wodą, w której się gotowały.
  5. Składniki dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.
  6. W 1 1itrze wody rozpuszczamy kostkę rosołową lub kostki bulionowe, dodajemy wcześniej odsączone, pokrojone w paseczki kalmary, podduszone jarzyny i wszystkie przyprawy.
  7. Flaczki gotujemy na niewielkim ogniu nie dłużej niż przez 10 min.
  8. Pod koniec gotowania zaciągamy mąką wymieszaną ze śmietaną i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.



Przepis dodany przez:

miczek123

Posty : 3

Przepisy: 49


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE