Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 pęczek dymki
- 100 g boczniaków
- 1 sztuka słoiczek minikukurydzy
- 2 sztuki gałązki tymianku
- 2 sztuki gałązki oregano
- 600 g filetów z flądry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 8 łyżek białego wina
- 4 łyżki masła
- 1 sztuka cytryna do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czerwoną paprykę oczyść, umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Następnie warzywo potnij w cienkie paseczki.
- Oczyszczoną dymkę potnij w talarki, a grzyby na mniejsze kawałki. Minikukurydzę osącz z zalewy. Listki opłukanego tymianku oraz oregano oderwij od gałązek.
- Rybę umyj i podziel na 8 porcji. Przygotuj 4 kawałki papieru do pieczenia. Na środku każdego ułóż po 1 porcji ryby. Przykryj ją warzywami, grzybami, ziołami oraz drugim kawałkiem ryby. Do środka włóż po 1 łyżce masła.
- Białe wino wymieszaj z 1 łyżką soku z cytryny, skrop składniki w papierowych pakiecikach i ustaw je na blasze. Brzegi kawałków papieru zawijaj do środka, formując kieszonki. Wsuń do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 170 st. C. Następnie ostrożnie wyjmij z papieru. Danie udekoruj plasterkami cytryny.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku