Dzisiaj jest: Czwartek, 18.07.2019 Imieniny: Kamila i Szymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Flądra z warzywami


13.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 pęczek  dymki
  • 100 g  boczniaków
  • 1 sztuka słoiczek minikukurydzy
  • 2 sztuki gałązki tymianku
  • 2 sztuki gałązki oregano
  • 600 g  filetów z flądry
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 8 łyżek  białego wina
  • 4 łyżki  masła
  • 1 sztuka cytryna do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Czerwoną paprykę oczyść, umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Następnie warzywo potnij w cienkie paseczki.
  2. Oczyszczoną dymkę potnij w talarki, a grzyby na mniejsze kawałki. Minikukurydzę osącz z zalewy. Listki opłukanego tymianku oraz oregano oderwij od gałązek.
  3. Rybę umyj i podziel na 8 porcji. Przygotuj 4 kawałki papieru do pieczenia. Na środku każdego ułóż po 1 porcji ryby. Przykryj ją warzywami, grzybami, ziołami oraz drugim kawałkiem ryby. Do środka włóż po 1 łyżce masła.
  4. Białe wino wymieszaj z 1 łyżką soku z cytryny, skrop składniki w papierowych pakiecikach i ustaw je na blasze. Brzegi kawałków papieru zawijaj do środka, formując kieszonki. Wsuń do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 170 st. C. Następnie ostrożnie wyjmij z papieru. Danie udekoruj plasterkami cytryny.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE