Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 kawałki halibut
filety - 4 łyżki masło
miękkie - 1 garść bazylia
liście - 2 ząbki czosnek
- 2 sztuki cebula
- 1 sztuka pomidory
- oregano
do smaku - tymianek
do smaku - 2 łyżki sok z cytryny
- 1 łyżka olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z halibuta umyj, osusz i oprósz solą oraz pieprzem. Następnie ułóż rybę w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
- Pomidor obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek, cebulę oraz bazylię oczyść i drobno posiekaj. Tak przygotowane składniki przełóż do miski. Dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj. Dolej sok z cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj zioła. Wymieszaj.
- Przygotowaną pastę wyłóż na filety z halibuta. Wstaw rybę do piekarnika i piecz 15 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku