Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Karp na grzybach


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Karpia na grzybach można podawać z podsmażonymi ziemniakami. Jest to przepis na smaczne danie wigilijne.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  karp
  • 1 łyżka  mąka
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    w proszku
  • 2 łyżki  olej
  • sól
    do smaku
  • 150 g  podgrzybki
    marynowane, mogą być też kurki
  • 1 sztuka  cebula
  • 250 g  pomidorki koktajlowe
  • 1 pęczek  natka selera
  • 4 łyżki  przecier pomidorowy
  • 100 g  oliwki czarne
  • 300 ml  bulion warzywny
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Karpia oczyść, podziel na porcje i oprósz solą. Mąkę wymieszaj z papryką w proszku. Mieszanką oprósz rybę z każdej strony i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Marynowane grzyby pokrój w plastry lub jeśli są małe zostaw w całości. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Pomidorki umyj, i pokrój na małe kawałki. Natkę selera posiekaj.
  3. Na tłuszczu ze smażenia karpia podsmaż cebulę z grzybami. Duś przez chwilę, a następnie dodaj pomidory, przecier pomidorowy, oliwki oraz bulion warzywny. Całość podgrzej i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj natkę selera.
  4. Usmażonego karpia włóż do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. piecz 15 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE