Dzisiaj jest: Sobota, 19.10.2019 Imieniny: Piotra i Ziemowita



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Karp w galarecie z pomidorkami i jajkiem


22.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Karpia w galarecie można przed podaniem udekorować natką pietruszki.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1.2 kg  karp
  • 1 pęczek  włoszczyzna
  • głowa karpia
    dodatkowa
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 1 łyżka  pieprz czarny
    w ziarenkach
  • 5 ziarenek  ziele angielskie
  • 1.5 łyżeczek  żelatyna
  • sok z cytryny
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
    Dodatkowo:
  • 100 g  rodzynki
  • 1 puszka  groszek konserwowy
    mała
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 garść  pomidorki koktajlowe

Sposób przyrządzania:

  1. Karpia oczyść, odetnij głowę a tuszkę pokrój w dzwonka. 2. Głowy i kręgosłup razem z oczyszczoną włoszczyzną przełóż do garnka i wlej 1,5 litra wody. Następnie dodaj ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe. Gotuj wszystko, aż warzywa zmiękną. 3. Uzyskany wywar odcedź., dopraw solą i włóż pokrojonego karpia. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  2. Rodzynki namocz. Groszek odcedź z zalewy. Jajko ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki.
  3. Ugotowaną rybę przełóż na półmisek i posyp groszkiem, rodzynkami, jajkami i pokrojonymi pomidorkami.
  4. Żelatynę namocz w małej ilości wody. Dodaj do wywaru, mieszając rozpuść. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ostudź. Tężejącą galaretką zalej rybę i odstaw na 3 godziny do lodówki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Coyote

Posty : 5

Przepisy: 37


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE